Bästa improbilden

SaraSara Beer är dramatiker och frilansskribent. Hon är också redaktör för den här bloggen som du läser just nu och Improvisationsstudion Förlag.

 

 

Satt och pratade med min kompis Jocke i förrgår och som vanligt kom vi fram till att impro är som att spela i band eller fotboll. Jag säger »som vanligt« eftersom vi börjar bli lite smågaggigt medelålders och ibland minns vi inte att våra resonemang brukar snirkla sig fram till den slutsatsen. Och vi blir nästan lika förtjusta att vi kommit på det varje gång. Haha, improvisatörer är inte alls frustrerade skådisar – i hjärtat är vi lagspelare som vet att inget blir bra utan dom andra.

Hur som helst, så finns det ju en inbyggd utmaning i att fotografiskt fånga de här kollektiva konstformerna. Alltmedan sport- och rockfoto har utvecklat sitt bildspråk, har inte den potential som finns för coola pix av impro ännu realiserats.

Det som fattas i impro jämfört med mycket annan scenkonst, kanske även fotboll och popmusik, är ofta scenografi, mask- och kostym. Även den mest otvättade shoe-gazer har en gitarr att hänga på magen och sedan Beckham med flera har t ex herr-fotbollen blivit en catwalk för manligt kodad skönhet.

Att fotografera ett gäng improvisatörer som kör old school games eller nån långform är svårt. En tom scen, några stolar, ostylad estetik vad gäller garderob. Det är svårt att utan teaterbildens glättiga yta hitta riktigt bra bilder som fångar känslan – energin, frustrationen och konstnärskapet – i impro. Men jag har letat lite och hittat några bilder som jag tycker är fina:

theatre-machine-keith-on-side-of-stage-watching-ben-benison-and-richard-morgan-do-a-hat-routine-courtesy-of-ben-benison-copy

Det här är Ben Benison och Richard Morgan i The Theatre Machine som 1967 kör hat-game med Keith Johnstone som tittar på. Vi ser publiken. Vi ser att Keith har kul. Vi ser ballongerna. Vi ser att föreställningen spelas i en offentlig lokal, typ kommunhus. Ett halvt sekel sen. (Foto med tillstånd av Ben Benison.)

improvisation-och-co-lost-in-translation-102

Robert Weitz, Josh, Lenn, Katarina Wahlberg och Veronica Bergsten spelar en tidig version av Lost in Translation. Spelet, blicken från medimprovisatörerna och djupet i bilden. (Bilden är från Eken Magasins reportage om föreställning som finns att läsa på nätet fortfarande tillsammans med fler föreställningsbilder.)

dsc_6198

Robert Weitz (igen), Anders Fors och Victoria Bang spelar på Impro & co förra hösten. Den här bilden ger en fantastisk bild av improns olika varianter av publiktilltal. (Bilden är tagen från bloggen Cosmic Johanna.)

23subucb1-master1050

Orginalmedlemmarna i Upright Citizens Brigade: Matt Walsh, Ian Roberts, Matt Besser and Amy Poehler. Amerikanska kändisar gör ju alltid bilden bättre men här finns också något lite extra som fångats, tycker jag. (Bilden finns i en artikel i New York Times från 2014.)

14188410_534787660064732_7306851090275081894_o

My Gudmundsdotter och Erik Broström

14138864_534786363398195_1316499657704637893_o

Mia Wallin och Frida Sundström

14188531_535112746698890_2088400992712919362_o-2

Life-game med Det Andre Teatret och Lasse Kronér

Till sist lite bilder från Improfest i Göteborg i år. Mina favoriter. Vad tycker ni? Skicka gärna in era favoritbilder på live-impro.

 

__________________________________________________________________

förlagslogo

Bloggen om improvisationsteater kommer till dig
med kärlek och omtanke från Improvisationsstudion Förlag
redaktör: Sara Beer

 

 

Detta inlägg är publicerat i Bloggen om improvisationsteater, Bloggen om improvisationsteater och taggat , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar eller en trackback: Trackback URL.

En Kommentar

  1. Publicerad 2 december, 2016 kl 01.26 | Permalänk

    Kul! Så fort jag såg den första bilden, så tänkte jag “Keith!”. Jag har gjort hat game och lekt med avlånga ballonger på kurs med Keith Johnstone, så jag kände igen scenariot.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Improvisationsstudion i sociala medier

    Följ oss där det passar dig bäst...

  • Senaste nytt och bloggen

    Här får vi nyheter samt möta tankar, drömmar och idéer om improvisationsteater. Varje fredag bjuder vi in improvisatörer från olika teatrar, både i Sverige och internationellt, att skriva om sina visioner och inspirationskällor. Den här bloggen är en diskussion om improns form och framtid ur olika perspektiv – personligt och professionellt, kulturpolitiskt och konstnärligt.

  • Alla inlägg