En kultplats för impro

Det skämtas ofta om att man inte går på kurs, man går med i en kult. Jag som skriver det här heter Sara Beer och jag har själv varit med i en kult sedan millennieskiftet. Då gick jag min första kurs i improvisationsteater och träffade människor som under årens lopp sett mer av mig och mitt spännande inre liv än de flesta av mina nära och kära.

Därför ville jag också beskriva hur det skapas en speciell gemenskap kring improvisationsteaterns praktik. Även om det historiskt handlat om karismatiska pedagoger – typ legendariska improgubbar som Del Close och Keith Johnstone – så är jag övertygad om att det är den hängivna glädjen att spela tillsammans och gå på varandras föreställningar som länge varit improvisationsteaterns hjärta och ryggrad.

Improns scen och salong

På Stockholms improscen finns det i dag flera ställen där du kan uppleva improvisationsteaterns kollektiva kraft och kärlek. Dessutom kan du se riktigt bra improvisationsteater medan du insuper de positiva vibbar som strålar mellan scen och salong.

Det finns en massa interna begrepp som beskriver teatrarnas olika konstellationer – house team, produktionsgrupp, kursuppspel, gästspel – men det behöver inte du i publiken bry dig om. Det är bara att njuta av den pirriga och positiva stämningen, ta en öl och om du själv precis börjat intressera dig för impro finns det inget mer lärorikt än att se mycket impro.

Varannan torsdag är det Thursday night improv på Café String med International Theater Stockholm. Där får man se olika konstellationer med improvisatörer på scen men också se den fasta ensemble prova nya idéer och format. Under våren spelar dom kortare provföreställningar av »First Page« som är improviserade deckare där de utgår ifrån första sidan från en kriminalroman som publiken väljer. Spännande, skickligt och jättekul!

Den här kvällen kunde man också se Katarina Wahlberg och Olof Häggmark på scen.

Varje helg bjuder Presens in till sin scen PIK i Midsommarkransen och föreställningar med grupperna Kaboink och Drop. De spelar den typ av impro som Presens kallar ALF (American Long Form). Det är snabbt och roligt med sina rötter i New York och UCB-stilen på impro. Charmigt och knökfullt på scenen. Rekommerderas varmt!

I sann public service-anda tillstår vi på Bloggen om improvisationsteater att det förstås finns flera scener där man kan se ny, fräsch och fartfylld improvisationsteater. Inte minst utanför Stockholm. Och just därför. Gå och kolla. Frälsningen är nära!

Bloggen om improvisationsteater kommer till dig med kärlek och omtanke
från Improvisationsstudion Förlag. Redaktör: Sara Beer
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr