Heterobloggen #2

I Heterobloggen får vi följa arbetet med den improviserade föreställningen »Hetero« som kommer att ha premiär på Improvisationsstudion lördagen den 25 mars. Boka biljetter här! Ensemble och regissör kommer att dela med sig av konstnärliga, politiska och personliga tankar om processen. Spännande!

Regi: Gunilla Edemo
Improvisatörer: Lotta Malmhester, Ami Hallberg Pauli och Elin Almén.

 

Ett dubbelnummer i bloggen – Ami & Lotta skriver om veckans forskning

Drag:a bort och gay:a hem.
En av mina önskningar när vi startade rep-perioden var att ”få vara man för en dag”, prova att se hur jag skulle känna mig och om det skulle bli någon skillnad i hur jag blev bemött om jag såg ut och betedde mig som en man.
Det visade sig svårare än jag föreställt mig att se ut som en man, smink – inklusive påklistrande av skäggväxt (!) , tutt-döljande och klädprovning krävde sin tid.

IMG_8022

IMG_8018
Lotta och jag gick så småningom ut på stan som Anders och Gustav med pirr i magen och ett stort fniss i strupen. Känslan var dock lite svår att få tag på. När vi slutat fnissa så tänkte jag mycket på att bete mig, med kroppsspråket, som en man. När jag lyckades med det (tight ass, raka höfter) så kände både jag själv och folk som mötte mig såg mig mer som en man.

IMG_8024Obrytt och kaxigt tittade jag på världen med mina ögon, utgick från mig själv och min tolkning av världen runt omkring mig. Härlig, o-ängslig känsla!
En allmän känsla var att folk bara tar en snabb blick, inordnar en i ett fack och går sen vidare, de tänker inte så värst mycket på vem de möter. På Södermalm i Stockholm i alla fall.

En annan önskning var att spela gay och se hur det känns. Så, på vägen hem mot Studion, tog Anders och Gustav varann i hand och kelades lite. DET reagerades det dock mycket på! Inte så att nån sa nåt (Herre Gud, vi är ju ändå svenskar… Men det tittades.) Det slog mig att jag aldrig, eller mycket, mycket sällan ser män som håller varandra i hand och/eller öppet visar att de har en kärleksrelation. Hmmmm… Fast min känsla av att vara gay man var ju lite svår att få tag på, lite för många steg, det kändes bara som om jag gick och höll Lotta i handen. Och det är HEEELT ofarligt!

IMG_8025

Vi vet inte riktigt hur vi ska utnyttja erfarenheten av att drag:a i föreställningen men vi tror det gör oss bättre på att spela män. På väg hem idag försökte jag klura ut hur män står när de står upp och vilar, hur gör ni egentligen?? För ni vilar ju inte på ena höften som vi?

//Ami Hallberg Pauli, skådespelerska i »Hetero«

 


 

1 februari 2017

Gunilla är sjuk. Vi ska ut och draga utan henne. Jag tycker det känns jobbigt. Det är jobbigt. Tappade lusten. Vill inte men vet att jag kommer att göra det ändå. Jävla skit.

3 februari 2017

Det gick ju bra. Det var ju till och med kul. Jag skrev en lista på vad vi skulle göra »där ute«, det underlättade. Dock: som skådespelarträning vet jag inte om det gav så mycket. Eller kanske. Jag hade en fylld strumpa som snopp i ett par björnborgkalsonger (aha! produktplacering!). Det fick mig att gå på ett annat sätt. Lättare att hålla »spända killstjärten«.

Det var fnissigt. Att se på Ami… eller Gustav… han/hens skäggiga uppsyn. (Hihi!) Jag kände mig som att vi var två lantisar i stan, på besök i storstan. Eller som en gästarbetare. På bilderna ser jag så galet spinkig ut. Jag led mer av att jag var kort. Långa killar väjde inte för oss, trots att vi gick två i bredd.

Det var svårt att inte väja själv, så som jag är van att göra. Lättare att hålla »mannen« – maskuliniteten – när man var tyst, stod still, iakttog och övervakade. T ex i rulltrappan, i väntan på att få sitt kaffe.

Det var inte så lätt vara ute i världen. Jag ville ju veta hur omvärlden reagerade men ändå inte titta på den utan bara vara i den. Blicken – att betrakta utan att känna sig betraktad. Att vara subjektet, äga rummet, »Jag är«, så får omvärlden förhålla sig. Det är lättare att agera ut det i replokalen.

 

//Lotta Malmhester, skådespelerska i »Hetero«