Impro för pedagoger

Det kan bli dyrt att hålla på med improvisationsteater. Vill man utbilda sig på en högre nivå tar det tid och pengar. Att tillgodogöra sig improtekniker som pedagog kan vara ännu knepigare. Därför är sommaren och semestern ett tillfälle för många att lära sig mer om improvisationsteater. Många gör sin årliga vallfärd till Skåne och Fridhems Folkhögskola för att tanka improkunskaper. Andra kanske lämnar landet för att tillbringa en sommarvecka på Impro-hotels. Nu finns chansen att förkovra sig på hemmaplan för improsugna i Stockholmstrakten. Stockholms Improvisationsteater (SIT) har fått möjlighet att hålla den studiemedelsberättigade sommarkursen »Improvisationsteater som pedagogiskt redskap« på Sundbybergs Folkhögskola i fyra veckor 23/7-17/8.

Vi ringer upp Per Gottfredsson, kursansvarig och konstnärlig ledare på SIT, för att höra lite mer:

Vad är upplägget?

– Det här första gången vi håller den här kursen. Vi har samarbetat med Sundbybergs Folkhögskola tidigare inom ramen för kortutbildningar. I ett antal år har vi t ex haft en improviserad sångkurs på deras musikteaterlinjen och lite andra kurser. Nu var det läge att utveckla det vidare. Kursen bygger på vår kursplan, som vi tog fram i samarbete med Gunilla Edemo och Lotta Björkman där vi har identifierat åtta förmågor som en improvisatör behöver och så kommer vi att jobba kring dom.

Vem vänder sig kursen till?

Alla möjliga typer av pedagoger, till folk som lär ut – lärare, dramapedagoger och pedagoger som jobbar som konsulter. Min tanke är att jag ska förmedla det jag är bra på och sen får gruppen själva arbeta med hur de kan utveckla det i sina olika verksamheter. De ska själva hålla i pass där de lär ut och använder impro. De får planera hur en lektion på deras jobb skulle kunna se ut.

Var kommer kursen att hållas?

Kursen hålls på teatern på Sigtunagatan och pågår dessutom under DIG-festivalen och det kan vi dra nytta av. Kursdeltagarna kan se föreställningar på kvällarna och de internationella pedagogerna som kommer till festivalen kommer också att undervisa pass på utbildningen.

——

Till hösten kommer Stockholms Improvisationsteater också att hålla en fyra månader lång kulturproducentkurs med inriktning på improvisationsteater.

Läs mer på Sundbybergs Folkhögskola eller SIT:s hemsida.

 

Bloggen om improvisationsteater kommer till dig
med kärlek och omtanke från Improvisationsstudion Förlag
redaktör: Sara Beer