Kära Selma – en föreställning med spröda linjer mellan magi och realism

Annika Englund rapporterar från den svenska improscenen:

Jag har alltid varit trollbunden av Selma Lagerlöfs romaner. Så med stor förväntan jag gick och såg den improviserade föreställningen »Kära Selma« som just nu spelas på Stockholms improvisationsteater.

Selma Lagerlöf trotsade 1800-talets patriarkala allmakt och utbildade sig till lärare. Som författare bröt hon med den tidens realistiska litterära stilideal. Hon var långt ifrån den »sagotant« som många efterlevande förringat henne till. Istället var hon en pionjär och stilbildare då hon skrev sina verk i den alltmer populära litterära genre som idag kallas magisk realism.

Föreställningen, som publiken den här lördagskvällen döpte till »Korgmakarens döttrar«, genomsyrades av den blandning mellan fantasi och verklighet som är Lagerlöfs signum. Vi blev påminda om det ytterst ömtåliga i att lyckan ofta bara är en tillfällig gäst i våra liv. Lagerlöfs alldeles särskilda förmåga att avbilda vanliga människor som ställs inför det extraordinära, som det självklara i att en avliden kan komma tillbaka och samspela med de levande, tolkades skickligt av skådespelarna.

Publiken bjöds också in att se bortom den omedelbara verkligheten – till exempel upptäckte jag plötsligt och utan närmare reflektion över det absurda, att jag sympatiserade med en talande gädda och hennes make, det förälskade sjögräset.

Jag blev både överraskad och förförd av ensemblens begåvade tolkning av Lagerlöfs författarskap. De dolda budskapen, de tidstypiska klasskillnaderna i bondfolkets möte med godsets herrskapet – och förstås den olyckliga kärleken – vävdes elegant samman till en vacker, underhållande men bitvis också melankolisk föreställning.
Spelas på: Stockholms improvisationsteater
Sigtunagatan 12 i Stockholm
Speldatum: lördag 2 & 16 mars, kl. 19
Medverkande: Annette Grahn, Jesper Eriksson,
Linda Gustafsson, Lis Rosenqvist, Michael Håkansson
& Åsa Dahlgren
Konstnärlig ledare: Linda Gustafsson
Ljus: Matilda Swahn

Foto: Annika Englund

Bloggen om improvisationsteater kommer till dig
med kärlek och omtanke från Improvisationsstudion Förlag
redaktör: Sara Beer
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr