Ny improbok: The Visual Guide to Improv

Omslag bokenAnna Harvard och Katarina Wahlberg på International Theater Stockholm ger ut en ny handbok i improvisationsteater. Bloggen om improvisationsteater är sugen på att veta mer och kan inte vänta tills boken kommer ut! 

 

 

 

 


Mini-intervju med Katarina Wahlberg:

Hur kom ni på idén till den här boken?
Det var för två och ett halvt år sen, när jag och Anna Harvard, som är illustratör och grafisk designer, spelade i impro-ensemblen Dramatiska. Vi hade precis spelat Improviserad Hitchcock och på repen inför föreställningarna hade Anna ritat olika bilder, till exempel bilder på hur man kan bygga en protagonist och skapa en bra dramaturgi. Då kom vi på att vi ville göra en illustrerad bok där vi kunde förklara koncept, format och tekniker som ibland kan vara rätt krångliga att förstå. Ett kapitel handlar till exempel om tips om hur man skapar briljanta scener. Ett annat handlar om det narrativa och hur man t ex skapar huvudkaraktärer. Jag har skrivit och Anna har ritat och vi har satt innehållet tillsammans.

Illustration: Anna Harvard
Illustration: Anna Harvard

Vem är boken till för?
För improvisatörer som undervisar och själva spelar, för grupper som vill jobba vidare på egen hand och kursare som vill lära sig mer. Den är skriven på engelska så vi hoppas även kunna nå ut med den internationellt.

Var det något som var svårt?
Vi ville skriva en lättillgänglig bok med konkreta tips, samtidigt kan det vara en fara att säga »gör inte så här«. Jag tycker själv inte om att gå kurs eller läsa en bok där någon säger att deras idéer är det enda sättet. Vi ville inte vara så dogmatiska. Vi vill att man ska kunna använda det som funkar och strunta i resten och samtidigt skriva på ett sätt som är lätt att fatta och inte för nyanserat och blajigt.
En annan lite besvärlig fråga är om vems idéer det är egentligen och om det överhuvudtaget är möjligt att hitta och ge credit till de som kommit på olika saker. När det har handlar om specifika format är det ofta lite tydligare vems det är ursprungligen. Däremot finns det mycket som vi har lärt oss och omskapat själva under många år. Man kan tro att man kommit på det själv, men det har kanske tusen andra också gjort. Alla lär sig ju från alla. Man blir aldrig färdig. Det är ett konstant lärande och jag tror att var och en måste lära sig ett eget sätt att se på impro. Vi har pratat en hel del om det här under arbetet gång och hoppas att boken kan inspirera på olika sätt!

23405972_755301564594482_2312704736522393430_o
Katarina och Anna har skickat boken till tryckeriet!

The Visual Guide to Improv kommer ut i slutet på november och kommer att kunna köpas bl a via http://visualimprovguide.com/,International Theater Stockholm och även på andra teatrar till exempel 2Lång i Göteborg. Pris: 300 kr.

 

förlagslogo

Bloggen om improvisationsteater kommer till dig
med kärlek och omtanke från Improvisationsstudion Förlag
redaktör: Sara Beer
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr