Våra kurser – hitta rätt kurs med vår guide

IMPROVISATIONSTEATER

Nivåer

Nybörjare – för dig utan tidigare erfarenhet

Fortsättning – för dig som gått en termin. Observera att man inte behöver hoppa direkt till fördjupning efter fortsättning, utan man kan gå fortsättning två terminer om man inte vill gå vidare direkt.

Fördjupning – för dig som gått minst två eller flera terminer. Varje kurs specificerar vad för förkunskaper som krävs. På vissa kurser kan det tex vara krav på 3 terminers förkunskaper.

Avancerad för dig som gått minst 4 terminer. På vissa kurser kan det vara krav på på 5 terminers förkunskaper.

Produktionskurs – för dig som gått 4 terminer eller mer och vill ha mer speltid på scen. Varje termin har man minst två föreställningar istället för en.

Barn – för dig mellan 7-9, 10-12 år och 13-15 år

Senior – För dig som vill gå med andra som är 60 +

Vad är improvisationsteater?

Svar: Det är helt enkelt teater utan manus och förberedelser.

Improvisationsteater

Improvisationsteater är idag utbrett över hela världen. Teatersport är kanske den mest kända formen men det finns en rad olika andra varianter och former av improvisationsteater. På tv har du säkert sett ‘Parlamentet’ eller hört ‘På minuten’ på radion? Dessa program baserar sig på improvisation och liknar improvisationsteater på många sätt. I kursen får du arbeta med följande:

Spontanitet – fantasi

För att improvisera teater måste du träna din spontana förmåga, lära dig att säga ja till egna och andras idéer och sätta dig in i berättandets olika regler. Du lär dig också vikten att ta risker och att det är roligt att misslyckas. Improvisationsteater är ett enkelt och mycket lustfyllt sätt att lära sig mer om sig själv och utveckla sin kreativitet. Din första idé är ofta den bästa. Att arbeta spontant är grunden i alla konstarter. I kursen får du träna din fantasi och öva upp din skapande förmåga. I kursen får du ökad kunskap om den kreativa processen.

Acceptera/blockera – samspel

Att gå från idé till en färdig berättelse när du improviserar innebär att du måste acceptera, säga ja till förslag och idéer från din medspelare. Detta är grundförutsättningen i den kreativa processen.

Status & kroppsspråk – kommunikation

Status handlar om de omedvetna signaler vi människor använder för att kommunicera och samarbeta. Att lära sig avläsa människors signaler, tydliga såväl som dolda, är mycket användbart. Kroppsspråket är t ex en konsekvens av vårt statusbeteende, dvs hur vi kommunicerar med kroppen människor emellan (fungerar även på de flesta apsläkten).

Historieberättandet

Det är själva konsten i improvisationsteater. Genom spontana förslag som din medspelare accepterar ska en historia utvecklas. I momentet får du insikt i dramaturgi det vill säga konsten att strukturera en berättelse. Här lär vi oss bl.a. att etablera en stark plattform så du, din motspelare och publiken vet VILKA ni är, VAR ni är och VAD ni gör och sedan lär man sig olika sätt att utveckla historien på.

Stand up

Lär dig vara rolig på scen!

Gå en Stand Up-kurs, den hetaste underhållningsformen just nu där du får möjlighet att i slutet av kursen uppträda på vår scen på Skånegatan 63. Vi har både kurser för dig som vill testa något nytt och för dig som är mer erfaren.

Nivåer

Nybörjare – för dig utan tidigare erfarenhet.

Här får du lära dig grunderna i stand-up comedy, allt från hur du håller i en mikrofon, till hur du skaffar dig ditt första gig. Du skriver, framför inför gruppen, får feedback och skriver igen tills du får ihop ett bra material som du kan framföra på en standupscen.

Fortsättning – för dig som gått en 5 ggrs kurs eller en helgkurs.

Här får du fördjupa dina kunskaper, arbeta fram nytt material och hitta din scenpersonlighet – vem du är i publikens ögon.

Clown

Vad är clownteknik?

Svar: Ett annat sätt att improvisera på scen.

En clown kommer in som ett helt oskrivet blad. Allt clownen bär med sig är sitt namn som hen själv hittade på strax innan hen klev på scenen. Enligt traditionen måste hen följa fem grundläggande regler:

  1. En sak i taget.
  2. Titta på ljud med hela ansiktet.
  3. Vänta tre sekunder innan du utför en medveten handling.
  4. Gör alltid en medveten handling tittades på publiken.
  5. Upprepa misstag tre gånger till tre olika personer i publiken.

På improvisationsstudion arbetar vi med den clownteknik som har sina rötter i Commedia dell’arte.

Clown kurser

Nivåer

Nybörjare – för dig som inte har någon erfarenhet av Clownteknik

Fortsättning – för dig som gått en nybörjarkurs

Skrivkurser

Är du en skrivande person, kanske pedagog, scenkonstnär, skådespelare, improvisatör, journalist eller copywriter som tycker om skriva? Vill du lära dig fler sätt att hämta inspiration och olika tekniker för att få igång det kreativa flödet? Då har vi kurser för dig där det skrivna ordet står i centrum.

Komedi, sketch eller drama! Kreativiteten står i centrum, som alltid. Våra erfarna pedagoger har skrivandet som yrke och guidar dig med kreativt handlag igenom roliga övningar.

Skrivkurser

Prova på

Är du nyfiken på hur det är att gå en kurs i improvisationsteater?

I så fall är du välkommen på vårt nästa prova-på-tillfälle. Endast 100 kr. För mer info och anmälan – klicka på knappen nedan.

Curious to try out improvisational theatre in English? Welcome to our next try out session. 100 kr only. Please click the button below for more info and booking.

Prova På Kurs Improvisationsteater

Fler kurser

Är du improvisatör, skådespelare, dramapedagog eller bara en glad amatör som vill utveckla ditt scenspråk? Här nedan finner du kurser som ger dig nya färdigheter och kommer hjälpa dig att bli mer mångsidig och intressant på scen.

Dessutom kommer du ha fantastiskt roligt!

Fler kurser

Onlinekurser

Bor du inte i Stockholm?

Då kanske en online-kurs skulle passa dig?

Vi har allt från skrivkurser till kurser i stand up och presentationsteknik.

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr