‹ Tillbaka

Fantasibloggen: del 2 – att lyssna

Hur fungerar fantasin egentligen? Var kommer alla idéer ifrån? Improvisationsstudion och Martin Geijer djupdyker i fantasins och kreativitetens spelregler i en bloggserie i åtta delar.

Din fantasi ger dig alltid svar

Vad menar du med fantasi och att fantisera?

Jag får frågan under en föreläsning och sätter glatt igång för att förklara.


Fantasin är hela ditt inre liv, tankar och drömmar samt förmågan att skapa bilder och idéer. Som ett eget universum, oändligt och större än dig själv. Ett sjätte sinne som du alltid har med dig och som alltid svarar på dina frågor…


Jag stannar upp och tittar på frågeställaren. Hon nickar artigt med tom blick. Jag tänker, jag gjorde det igen och föll i fällan. Vad ska hon göra med alla superlativ och fina ord?

Begreppsförvirring

Inbillningsförmåga, olika drömmar, att kunna skapa inre bilder, kreativitet och barnsligt påhitt. Det är inte helt lätt att förklara vad fantasi är och begreppet fantasi tolkas olika. Syftet med den här serien i Impromagasinet är att lyfta fram vår fantasi som en viktig resurs som kan vara till stor glädje i våra liv. Så, innan jag försöker förklara hur hjärnan hanterar fantasi och hur den skiljer sig från annan tankeverksamhet, ska jag svara på varför det är så svårt att beskriva vad fantasi är. Häng med!

Allt börjar med hur vi uppfattar oss själva, alltså vårt »jag« eller som psykologerna säger idag: vår självuppfattning. Den formas genom erfarenheter, sociala interaktioner och kulturella värderingar. Den påverkas också av vår personlighet, alltså de egenskaper vi föds med som också haft inflytande på de val vi gjort genom livet. Vi har genom dessa livserfarenheter lärt oss vad vi mår bra eller dåligt av och på så sätt fyllt i bilden om vår självuppfattning. (En väldigt förenklad förklaring, jag vet)

Fantasin rör sig i det omedvetna

Mycket av vårt inre liv sker omedvetet, bortom vårt medvetna »jag«. Här uppstår problemet. När vi pratar om fantasin, som till stor del rör sig i det som beskrivs som det undermedvetna, blir det svårt att formulera. Vi kan helt enkelt inte förklara något som vi inte upplever på ett rationellt sätt. Eller, jo, det går till viss del när vi använder mer abstrakta och poetiska bilder. Ändå hamnar man till slut i en känsla, som liknar att vakna upp efter en dröm du inte längre minns. Du vet att något hände, men inte vad.

Låter det abstrakt? Jajamensan, men tack vare den moderna hjärnforskningen kring fantasins processer kan vi i dag ganska exakt följa vad som händer i våra omedvetna processerna. Med datoriserade bilder av hjärnans aktivitet kan vi till och med få fram bilder på en skärm av hur en människa tänker. Utvecklingen är fascinerande och den går fort.

Kan insikten om alla omedvetna processer göra mig till en mer kreativ och skapande person? Jo, om du tränar dig att lyssna på vad din fantasi har att säga och på vilket sätt den talar till dig. Här kommer vi till lektion nummer två:

Detaljen ur Lustarnas trädgård illustrerar hur fantasin kan ge svar.
Ur Heironymus Borsch fantasifulla triptyk
“Lustarnas trädgård” från ca1503
.

2:a lektionen: Din fantasi ger dig
alltid ett svar om du lyssnar

Fortsättningsvis pratar jag specifikt om fantasi i kreativa och skapande processer, som bara är en del av vårt fantiserande. Vårt inre är en storm av tankar, bilder och känslor. De har olika ursprung och funktioner som egentligen inte går att särskilja från den skapande delen av fantasin. Ändå gör jag det här för att ge läsaren en insikt om fantasins spelregler.

För att vara lite tråkig skulle man kunna likna fantasin vid en AI som alltid svarar om man frågar. En dålig liknelse men ändå praktisk när vi ska börja se fantasin som ett väsen, ett orakel som finns där inom dig. Fantasin är alltid redo, helt och hållet på din sida, för att ge dig svar på alla dina funderingar, problem och saker som behöver skapas. Det knepiga är att våga lyssna och följa det som sägs och hur ska du ställa frågorna.

Fånga fantasins olika uttryck

Så vad har vi lärt oss idag? Fantasin rör sig inom oss på ett omedvetet och ibland medvetet plan. Vårt medvetna rationella »jag« har svårt att uppfatta (och blir ibland rädd för) allt det som fantasin berättar för oss. För att utvecklas personligt och kreativt så måste du träna dig att fånga fantasins olika uttryck och sedan verkligen lita på att förslagen du får också är användbara, även om det fantasin berättar för oss inte alltid mappar med vår självuppfattning. Vill du bli mer kreativ måste du öppna upp och börja lyssna. Då är du heller aldrig ensam när äventyret tar dig med in i okända ödemarker.

I nästa inlägg blir det mer om kreatören och redaktören och om varför vi hindrar våra idéer att komma fram.

Vi ses där ute – eller här inne!

Läs tidigare inlägg i serien här:
1:a lektionen – En stark övertygelse om fantasins möjligheter 

Martin Geijer

Martin Geijer är konstnärlig ledare för Improvisationsstudion, regissör och teaterpedagog. Dessutom utbildar han regelbundet ledare av alla möjliga slag. Den här texten är en utveckling av idéer och principer han arbetar utifrån på sina ledarskapsutbildningar.

Dela den här artikeln med någon på...

Nästa artikel ›

Fantasibloggen: del 3
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr