Coronans tid är Improvisatörens tid

Det finns en historia från Beatles första år som jag tänkt på nu när allt är som det är. Hela bandet var på väg i en bil till eller ifrån en spelning när det blev blixthalka och bilen sladdade ner i diket. Den som körde försökte backa upp igen, men bilen satt helt fast. Motorn stängdes av och tystnaden bredde ut sig och föraren sa: Jaha, vad händer nu? Det blev tyst igen tills någon sa: Nånting kommer att hända (something will happen). Paul McCartney som berättade historien kommer inte ihåg vem som sa vad, men sägningen ”Någonting kommer att hända” blev ett slags credo för gruppen, ett förhållningssätt som passade Beatlarnas positiva och äventyrslystna livsinställning.

Nu kan vi till leda läsa i tidningar och sociala medier att det finns ett före och efter Coronakrisen, att allt har förändrats och inget kommer att bli som förr. Spaltmetrar beskriver detta som största krisen sen andra världskriget. Nytt den här gången är också den stora mängden frågetecknen. Kommer jag bli sjuk? Blir jag immun sen? Hur länge ska epidemin hålla på? När kan jag gå tillbaka till jobbet? Blir det en djup depression? Hur ska det gå med min ekonomi?

I vanliga fall brukar det bli som vi planerar. Vi checkar av med tidigare erfarenheter, utvärderar, årsplanerar, gör to do:s och körscheman med olika utfall. Plan A och B.

Det är förvirrande. Världen är somvanligt och samtidigt inte. När inga tidigare erfarenheter finns är det plan C som gäller – Vi måste improvisera på riktigt.

Har improvisationsteatern något att säga oss i ovissheten? För mig är improvisation inte bara något jag tillämpar på scen eller lär ut. Att vara en improvisatör i vanliga livet är en stor tillgång
och ett väldigt kraftfullt redskap att ta till när så krävs. Här kommer sex handfasta tips tagna från improvisationsteatern grunder som jag praktiserar (kanske lite för ofta tycker nog dom jag jobbar med).

1.       Du har det som krävs – Du besitter redan det du behöver för att klara av den här situationen. Din skapande förmåga är större än du tror och tillsammans med dina tidigare erfarenheter har du allt du behöver.

2.       Acceptera det som händer – Kanske en sliten sanning och ändå helt nödvändigt att ta in att en förändring skett. Vi kan inte backa bandet. Gråt en skvätt om du behöver samtidigt som du går vidare. Och det leder oss till nästa punkt:

3.       Var i nuet – Lyssna, läs och reflektera så får kreativiteten (läs fantasin) mer att jobba med för att kunna producera idéer och beslut. Lita mer på förnuftet än på känslorna.

4.       Våga ta beslut – Du kanske är van att låta beslut mogna, men det gäller inte här. Du har nämligen inte tiden för dig. Lös problemen istället allt efter som de dyker upp.

5.       Omfamna misstagen – Det finns inga misstag. Du kan inte hitta i en ny stad. Du måste gå fel för att finna.

6.       Du är inte ensam – Hitta din grupp, hitta din uppgift i gruppen och ta ansvar för att alla mår bra i den. Det bästa av allt: gruppen behöver dig!

Även om det verkar helt omöjligt vid första anblicken så ta dig ut i världen och gör den bättre. När något oväntat händer är du där och vrider den till rätta. När du börjar tänka som en improvisatör kommer du att uppskatta att segla i okända vatten och på så sätt finna nya platser och möjligheter. Att improvisera är ett annat system än det planerade förhållningssättet, båda är nödvändiga och passar olika bra för olika
situationer.

Lycka till!

Martin Geijer, konstnärlig ledare på improvisationsstudion

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är förlagslogo.jpeg
Bloggen om improvisationsteater kommer till dig
med kärlek och omtanke från Improvisationsstudion Förlag