‹ Tillbaka

En improvisatör söker sin flock

Att bygga »community« är något improvisationsteatrar ägnar sig åt med varierande framgång. Det är viktigt för att få kursdeltagare, sälja biljetter till föreställningar och nå ut till företag och myndigheter med workshops och underhållning. Och för att skapa en gemenskap kring vår scenkonst där den kan stötas och blötas, utvecklas och älskas.

Vårt lilla land

Men det är svårt i vårt lilla land att få fart på mötesplatserna och nätverkandet. Vi har sällan samlande festivaler. Det finns idag flera improvisationsteatrar som är verksamma fram för allt i Stockholm och Göteborg. Men det verkar vara både ekonomiskt och organisatoriskt ohållbart att anordna större arrangemang.

Show på Göteborg Improv Comedy Club
På Göteborg Improv Comedy Club med bl a Ellen Bobeck och Hjalmar Hardestam

Därför är det spännande att Göteborg Improv Comedy Club under året regelbundet bjudit in improvisatörer från hela landet att gästspela. Och som grädde på moset har också Hjalmar Hardestam, som driver klubben, givit oss Impropodden som under 2023 kommit ut med nära 60 avsnitt.

Tre decennier med impro

Det är kanske inte något revolutionerande koncept i podd-svängen att bjuda in en gäst och prata om ett visst ämne. Det som gör impropodden speciell är Hjalmars energiska gärning att ta reda på så mycket som möjligt om hur improvisatörer jobbar, tänker, känner och vad de längtar efter.

Vi får oss flera s k »origin stories« till livs. Det vävs en historia kring nära tre decennier med svensk improvisationsteater på fria scener. Vi får inblickar i den nördigaste impropedagogens vardag. Hjalmar hugger dessutom glupskt tag i internationella intervjupersoner var han än befinner sig – under festivaler i England och under en längre vistelse i Chicago (improns Mekka). Att få lära känna så många improvisatörer på samma ställe är imponerande.

Likt en hängiven vallhund samlar Hjalmar röster från vår »community«. Det gör han med både storögd nyfikenhet och med en djup kunskap om scenkonsten som är improvisationsteater.

Sara Beer

Sara Beer är frilansskribent, dramatiker och pedagog. På Improvisationsstudion håller hon kurser i improvisationsteater och att skriva dramatik. Hon är också redaktör för Impromagasinet.

Dela den här artikeln med någon på...
Fyra skickliga skådespelare improviserar teater på nonsensspråket gibberish på en scen. Lotta Malmhester, Ana Stanisic, Micke Blomqvist och Martin Danielsson är iklädda mörk scenkostym. Improvisationsteater på Improvisationsstudion i Stockholm.

‹ Föregående artikel

Space work for dummies

Nästa artikel ›

Improns lingua franca
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr