‹ Tillbaka

Den muntliga traditionen

Jag blir väldigt allvarsam när jag pratar om impro. I synnerhet när jag pratar om att lära ut impro. Jag var för några månader sedan med i Impropodden med Hjalmar Hardestam och pratade om coachning och pedagogik. En närstående som hade lyssnat kommenterade att det var lustigt att vi pratade om lekfullhet men ändå lät så gravallvarliga. Jag kände mig träffad i igenkänningsmagen, vilka dumbommar!

En gåva att föra vidare

Men att lära ut improvisationsteater är en uppgift som jag tar på stort allvar. Jag vet att jag inte hade varit den improvisatören jag är idag utan min lärare, Anders Fors. Visst har jag läst en del improböcker och det har givit mig mycket, men jag är övertygad om att detta är en konstform som inte går att lära sig från scratch på det viset. Jag vet i alla fall inte hur jag skulle ha kunnat göra det. När du blir lärare ingår du med andra ord i en muntlig tradition. Du har fått en gåva att föra vidare och om ingen för den vidare skulle den dö ut.

Ett stort ansvar

Jag känner ett stort ansvar att föra den gåvan vidare på det bästa sättet jag kan och våndas när jag känner att jag misslyckats. Jag vill inte döda elevers impulser och goda instinkter. Jag vill träna dem i val de inte skulle gjort instinktivt. Jag vill inte hämma dem med regler, men öppna upp för fler möjligheter och främja deras välvilja och locka till bus. Jag vill konstruera det bästa programmet som optimalt tränar en viss skill, och vara hundra procent närvarande i rummet och anpassa allt för stundens unika behov. Jag vill lära dem alla format, alla games som jag fick lära mig men jag är rädd att jag kommer bastardisera den kunskapen.

Fara och potential

Men man kan inte heller föra gåvan vidare utan att förvränga den. Allt förvrids i tidens visklek. Det finns både fara och potential där. Strävar vi emot den oundvikliga distorsionen riskerar vi att fastna i dogmatik och bara följa förstenade ord. Omfamnar vi den kan vi istället vidareutveckla konstformen. »Ja-ocha« jättarna vars axlar vi står på.

Martin Danielsson

Martin leder flera kurser på Improvisationsstudion och leder vårt house team Top Dog Improv. Just nu spelar han i föreställningen Gibberish. Han är också medlem i gruppen The Splash och driver Stockholm Improv Comedy Club i Gamla stan.

Dela den här artikeln med någon på...

‹ Föregående artikel

Shut up and listen!
Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr